Τηλ. Επικοινωνίας 210 41 22 095
Burger-icon Close-icon Mobile-logo Magnifier-icon
ΕΛΛ EN
Close-icon

Προβολή νέων

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

Κατά μέσο όρο, το κεφάλι ενός ενήλικα έχει περίπου 100.000-150.000 τρίχες και είναι φυσιολογικό να χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα (την ημέρα του λουσίματος, μπορεί να χαθούν έως και 250). Επομένως, δεν θα πρέπει να θορυβείστε και να πιστεύετε ότι υποφέρετε από τριχόπτωση μόλις βλέπετε πεσμένες τρίχες στη χτένα σας. Οι τρίχες αποτελούνται από μία πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη, η οποία παράγεται στα τριχοθυλάκια που βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Καθώς τα τριχοθυλάκια παράγουν νέες τρίχες, οι παλιές πέφτουν και αντικαθίστανται  από νέες.

Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής που μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτός ο κύκλος ζωής χωρίζεται σε τρεις φάσεις:  Αναγενής: είναι η ενεργή φάση ανάπτυξης που διαρκεί από δύο έως έξι χρόνια. Καταγενής: είναι η μεταβατική φάση ανάπτυξης που διαρκεί από δύο έως τρεις βδομάδες. Τελογενής: είναι η φάση ανάπαυλας που διαρκεί περίπου δύο έως τρεις μήνες, στο τέλος της οποίας η τρίχα πέφτει και αντικαθίσταται από νέα τρίχα, και ο κύκλος ζωής της αρχίζει από την αρχή.Η τριχόπτωση εμφανίζεται ουσιαστικά όταν επηρεαστεί ο κύκλος ζωής της τρίχας και γίνει πιο σύντομος, και με αιφνίδιο τρόπο περάσουν περισσότερα τριχοθυλάκια από την αναγενή στην τελογενή φάση.

Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες. Τα συμπτώματα της τριχόπτωσης στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν λέπτυνση των μαλλιών, υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής,  πλήρη απώλεια τριχών (σχηματισμός φαλάκρας) στην κορυφή του κεφαλιού. Αντιθέτως, το βασικό σύμπτωμα της τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η γενική αραίωση και αποδυνάμωση των μαλλιών, κατά κύριο λόγο στην κορυφή του κεφαλιού. Ο μεγάλος αριθμός και τα πολλά είδη των αιτιών της νόσου, μας παρακινούν να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε την τριχόπτωση με τον σωστό τρόπο. Για να το πετύχουμε αυτό ωστόσο, πρέπει  να σταδιοποιούμε κατάλληλα και να παρακολουθούμε την εξέλιξη της νόσου κατά τη θεραπεία.

Σε περιπτώσεις τριχόπτωσης και αλωπεκιών προηγείται κλινική εξέταση και δερματοσκόπιση, για να διαπιστώσουμε την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Στη συνέχεια, διενεργείται εργαστηριακός έλεγχος για να διαπιστωθεί τυχόν παθολογικό ή ορμονολογικό πρόβλημα, και τέλος ψηφιακό τριχοριζόγραμμα. Με το ψηφιακό τριχοριζόγραμμα (μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και ψηφιακής κάμερας) μπορούμε να βρούμε των αριθμό των αναγενών, καταγενών, τελογενών και δυστροφικών τριχών, του τριχωτού της κεφαλής. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουμε ασφαλή διάγνωση του αιτίου της αλωπεκίας ή της τριχόπτωσης και προχωράμε στην αποτελεσματικότερη κατά περίπτωση θεραπεία. Επίσης λόγω της ηλεκτρονικής καταγραφής, έχουμε δυνατότητα σύγκρισης και εκτίμησης της πορείας της θεραπείας, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

« Επιστροφή στη λίστα νέων